София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът Радев се срещна с Бенямин Нетаняху

България винаги ще бъде партньор на Израел, заяви Нетаняху

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Днес е последният ден от официалното посещение на президента Румен Радев в Израел, където е по покана на израелския си колега Реувен Ривлин. Днес Радев има две ключови срещи – първо с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а след това с палестинския президент Махмуд Абас.

Срещата между Радев и Нетаняху приключи и след нея израелският премиер отбеляза, че България винаги ще бъде партньор на Израел, подчертавайки ролята на страната ни за спасяването на евреите през Втората световна война.

Радев поздрави израелския премиер по случай 70-годишнината от създаването на Държавата Израел, който днес е пример за модерна държава с функционираща демокрация и развито гражданско общество.

Българският президент подчерта,  че исторически изградените връзки между двата народа са безценен капитал. Днес се нуждаем от повече прагматизъм в двустранните отношения, каза Радев и допълни, че търговският обмен от 150 милиона долара годишно трябва да бъде увеличен.

Радев заяви, че България е заинтересована от прилагане на опита на Израел в изграждането на социално ангажирано и интегрирано общество и особено в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката и образованието.

Българският държавен глава посочи, че страната ни има интерес  и от диверсификацията на ресурсите и за нас възможността да внасяме и транзитираме природен газ от новооткритите находища в Средиземноморието е много важна.