София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ СРЕЩНА С ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА НАТО

Йенс Столтрнберг е в София по покана на президента Росен Плевнелиев

9 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на посещение у нас по покана на президента Росен Плевнелиев. През деня той се срещна с министъра на отбраната Николай Ненчев.

От министерството на външните работи информираха, че основната тема на разговорите на Столтенберг с нашите министри е приносът на България в дейността на Алианса, както и ролята на България в осигуряването на регионална и енергийна сигурност, в подкрепата на НАТО за Украйна и дейността на Военния алианс на Западните Балкани. Срещата на президента Росен Плевнелиев и генералния секретар на НАТО започна в 16:30 часа. Час по-късно те дадоха пресконференцията, на която представиха пред медиите темите, които са обсъдили.

Йенс Столтенберг: "България е много ценен съюзник на НАТО. Страната има ключова позиция, която ни дава възможност да имаме готовност за защита при евентуална провокация както от Близкия Изток, така и от Русия – страна, която не спазва международното право. Вярвам, че България ще изпълни всички изисквания на НАТО и ще модернизира своята армия с наша помощ."

Столтенберг оглави НАТО през октомври миналата година. Месец по-рано Срещата на върха на Военния алианс прие план за защита на източноевропейските членове, съзаване на коалиция за борба срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ и увеличение на парите за отбрана.
В началото на тази седмица външните министри на страните членки на Европейския съюз излязоха с обща позиция за създаване на Съюз срещу тероризма.