София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът ще оцени новите министри по работата им

Според Радев, Борисов има амбивалентно поведение

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Румен Радев ще оцени новите министри, след като поработят. Това президентът заяви тази сутрин, след като откри кариерен форум в София. Парламентът обсъжда днес назначаването на нови и освобождаването на стари министри за МВР, регионалното и транспортното министерства.

"Парадоксално е. Премиерът маха министър на вътрешните работи заради "мърлявата", както той се изрази работа на полицията. По закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър", коментира държавният глава.

Във връзка със съгласувателната процедура по указа, Радев посочи, че фактът, че правителството е "склонило" да я изпълни, е малка, но важна крачка напред в битката за законност.

Президентът каза, че е затруднен да проследи позицията на страната ни относно санкциите, които ЕС може да наложи на Унгария.

"Оказва се, че страната ни има две позиции за Унгария – едната за пред българската публика, а другата за пред Съвета на ЕС", коментира той и допълни, че такова амбивалентно поведение на премиера не може да тълкува.