София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът стартира кампанията „Българската Коледа“

Миналогодишната инициатива е помогнала на 474 деца

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Благотворителната кампания „Българската Коледа” стартира от днес за 15-та поредна година. Президентът Румен Радев даде начало на кампанията от университетската болница в Пловдив. Тя се прави от 2003 г. по инициатива на президентската институция. На събитието присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, представители на РЗИ и РЗИОК, деца, подпомогнати от "Българската Коледа".

Целите на инициативата са продължителността на лечението и рехабилитацията на нуждаещите се българчета. Миналогодишната кампания, посветена на децата с тежки хронични заболявания, приключи преди ден и събра над 2,6 млн. лв. С тези пари са подпомогнати 474 деца и е дарена медицинска апаратура на 30 лечебни заведения в цялата страна.

"Българската коледа" не е просто дарителска кампания. Тя ни дава вярата и усещането,че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности“, заяви Румен Радев. Кампанията, инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на децата и е израз на надежда за бъдещото ни като нация и като държава, посочи държавният глава. По думите му "Българската Коледа", успява да обедини хора с различни професии, социално положение, образование около една обществено значима кауза. „Зад нея стоят хиляди българи, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, което са в края на процеса, а това сте вие - лекарите“, каза още президентът.

Информация как да дарите средства за нуждаещи се деца може да намерите на сайта www.bgkoleda.bg