София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът: Стотици хиляди българи живеят в бедност

Радев настоява за справедливи заплати и адекватна социална политика

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Днес стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване. Те са поставени в унизителни условия да не могат да посрещнат свои елементарни човешки нужди, каза президентът Радев. Държавният глава откри дискусия с над 60 представители на бизнеса, синдикатите и академичната общност, бивши министри и секретари на президента по темата „Неравенства и бедност в България”.

Президентът подчерта връзката на ръста на БВП с бедността. По думите му когато се говори за стабилност и рекордни стойности на БВП, тогава трябва да се говори и за бедност, за това как  се разпределя БВП и по какъв начин се разходват публичните средства.

Според Радев трябва да се пресекат схемите, които правят неравенствата в държавата необратими, а самите неравенства водят до изкривяване на всички системи в обществото.

Президентът отбеляза, че бедността ражда корупция и престъпност, че бедността е липса на работа, сигурност и шанс за реализация, която отнема от обществото перспективата за динамично развитие.

От президенството отчетоха, че 1,7 млн. българи живеят с доходи до 700 лв. при минимална заплата от 560 лева. Около 400 хиляди живеят със средни доходи между 1000 лв. и 2000 лв.,  които не им осигуряват икономическа сигурност. 400 хиляди са работещи бедни с доходи под линията на бедност от 310 лв. Като основни лектори във форума са поканени учени с изследователски интерес в сферата на неравенствата в обществото.