София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът връчи на Борисов мандат за правителство (ОБНОВЕНА)

ГЕРБ имат 7 дни за съставяне на кабинет

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

По конституция държавният глава връчва първия мандат на най-многочислената парламентарна група в Народното събрание. Кандидатът за министър-председател има 7 дни, за да представи състав на кабинета и да го внесе за гласуване в парламента.
Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност, заяви Румен Радев, връчвайки мандата на Бойко Борисов.
Преди срещата си с Румен Радев ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха коалиционното споразумение за съвместно управление. Подписи под документа положиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на трите формации в Обединени патриоти – Красимир Каракачанов на ВМРО, Валери Симеонов на НФСБ и Волен Сидеров на „Атака“.
Валери Симеонов обясни, че управленската коалиция ще има политически съвет от 6 души, а решенията ще се вземат с консенсус. Разпределението на министерствата ще бъде обявено допълнително.
В съвета на коалицията влизат тримата лидери на Обединени патриоти, Бойко Борисов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и още един представител на ГЕРБ, който ще бъде определен допълнително.
Според Красимир Каракачанов в споразумението е записана структурата на Министерския съвет – министър-председател, четирима вицепремиери и 17 министри. Предвижда се един от вицепремиерите да отговаря за българското председателство на ЕС.
В случай, че ГЕРБ не успее да представи състав на кабинета в рамките на 7 дни, президентът връчва мандат на втората по големина парламентарна група и ако и тя не успее, може да избере трета група, на която да възложи съставянето на правителство.
При три неуспешни опита Народното събрание се разпуска и се насрочват нови избори.