София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът: Всяко българче в чужбина трябва да има достъп до българско училище

Румен Радев се срещна с българската общност в Кипър

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Държавният глава Румен Радев се срещна с българската общност в Кипър, където е на официално посещение. Той заяви, че е необходимо всяко българско дете в чужбина да има достъп до българско училище. Президентът оцени високо усилията на българите, благодарение на които са отворени десет български съботно-неделни училища в Кипър, извършват се богослужения на български език в местна църква, развива се българската журналистика и е създаден български театър, съобщи БНТ.

Срещата със сънародниците се проведе в кметство Лакатамия, където по-рано Румен Радев участва в церемония по откриването на улица, носеща името на Васил Левски.

С представителите на българската общност са обсъдени теми, свързани с подобряването на възможностите за образование и интеграция на българите в чужбина и защитата на правата им както от българските, така и от чуждестранните институции. Перспективите за кандидатстване на нашите сънародници в български университети, както и възможностите страната ни да подкрепя изкуството, науката и журналистиката, създавани от българи в чужбина са били сред акцентите в разговорите с българския държавен глава.