София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът започва консултации с парламентарните партии

Първи са „Воля“ и ДПС

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев започва конституционната процедура с парламентарно представените политически сили в 44-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

От 10.00 часа за консултации са поканени представителите на парламентарната група на "Воля", от 11.00 часа - представителите на парламентарната група на ДПС, а от 13.00 часа - представителите на парламентарната група на „Обединени патриоти“.

Във вторник президентът Румен Радев ще продължи консултациите с представителите на парламентарната група на БСП за България от 13.30 часа, а от 15.00 часа са поканени представителите на парламентарната група на ГЕРБ.

Очаква се преговорите по съставянето на кабинета да приключат тази седмица и той да бъде гласуван в Народното събрание на 4 май.