София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

При одобрение 86% - директорът на Национален литературен музей е уволнен

Министерството на културата не е доволно от работата на Крайски

7 годиниКултура 7 Боряна Райчева

На 14 юни изненадващо е освободен от длъжност директорът на Националния литературен музей Пламен Георгиев Крайски. Това се случва въпреки отличната му оценка, дадена от Министерството на културата, съобщават от пресцентъра на музея. Според съобщението Крайски е получил 86 % одобрение за дейността си през 2016 година. 

Въпреки това от Министерството на културата обосноваха решението си по следния начин:

„Министерството на културата счита, че усилията, положени от директора на Националния литературен музей Пламен Георгиев Крайски за управлението и развитието на културния институт, са незадоволителни и не са в унисон с политиката, провеждана от ведомството. В тази връзка на 14 юни 2017 г. министърът на културата Боил Банов е отправил предложение към г-н Крайски за прекратяване на трудовото му правоотношение, като му е било предложено обезщетение по Кодекса на труда. Отправеното предложение е било прието от директора на музея и правоотношението е прекратено, считано от 14.06.2017 г.”

В интервю за телевизия "Евроком" г-н Крайски коментира, че предложението да бъде освободен е било напълно неочаквано за него и неговия екип, а самият той е бил уведомен, докато е откривал експозиция в Байлово. Пламен Крайски е отишъл в Министерството, за да се срещне с министър Банов, но той е отказал срещата. Негови служители са обяснили на Крайски за решението и са му предложили да подпише заповед за напускане по взаимно съгласие, при която ще му бъдат изплатени шест заплати. В противен случай от Министерството на културата са го заплашили, че ще го уволнят дисциплинарно и ще трябва да търси своите права в съда. Досегашният директор на Национален литературен музей е решил, че няма нужда да хаби "нерви" по загубената кауза и е подписал заповедта. Обяснение и конкретна причина не са му предоставени. Самият Крайски предполага, че министър Банов иска "свой човек на тази позиция" - човек, с когото са близки и който "е близък до чалгата". 

Пламен Крайски упражнява дейността си едва една година, след като беше избран на поста директор на НЛМ през март 2016 година.
той е част от основателите и почетен председател на кръга „Будител”. Преди пенсионирането си е бил заместник-председател на Държавна агенция „Архиви” по време на правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов, а впоследствие е преподавал в УниБИТ, оглавяван от Стоян Денчев. Като директор на Националния литературен музей Кралски е най-известен с борбата си за спасяването на дома на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски“ № 136, както и на къщата музей на Христо Смирненски на ул. „Овче поле“ № 116 в столичния район „Възраждане“.