София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Причината за самолетната катастрофа с отбора „Шапекоензе“ е липса на гориво

При катастрофата загинаха 71 души

7 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Причина за катастрофата на боливийския самолет в Колумбия, при която загинаха 71 души, е липсата на гориво, заяви по време на пресконференция ръководителят на службата по сигурност на гражданското въздухоплаване Фреди Бонийа.
Самолетът се разби във вторник на 50 км от град Меделин. На борда на самолета са били 77 души – деветчленен екипаж и 68 пътници, включително играчи и служители на бразилския футболен клуб "Шапекоенза", пътуващ за първата среща на финала на южноамериканската купа срещу "Атлетико Национал". Оцеляха шест души, като трима от тях са футболистите на "Шапекоензе" Алън Рушел, Джексън Фолман и Хелио Сампиер Нето.
След като пристигнахме на мястото на инцидента и изследвахме останките, открихме, че самолетът не е имал достатъчно гориво. Международните стандарти предполагат, при полет самолетът трябва да има към необходимото гориво за предварително определеното разстояние минимален запас за още 30 допълнителни минути като резерва, коментира Бонийа.
Според колумбийските служители самолетът не е имал такава резерва. Бонийа изрази надежда, че по-нататъшните изследвания ще установят причината, поради която не е направена доставката на гориво.
По-рано медиите съобщиха, че екипажът на кораба е докладвал на диспечерите за проблеми в електрическата система. Колумбийските пожарникарите не изключват пилотите умишлено да са изразходвали горивото, за да се избегне експлозия след аварийно кацане.
До момента са идентифицирани 59 мъртви тела. 52 от тях са граждани на Бразилия, петима боливийци са също са били на борда, имало е граждани на Парагвай и Венецуела.
Черните кутии са открити и са взети за анализ.