София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Приеха бюджета на София

Пореден ден със завишено замърсяване на въздуха

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Един милиард и петстотин петдесет и шест милиона е сумата, която  Столична община ще разходва до приемането на следващия си бюджет. От тях 350 милиона ще отидат за образование, а 250 за благоустройство на града. Благоустройството от своя страна включва приоритетни дейности като почистване, за което са предвидени 108 милиона и ремонт и изграждане на улици, за което ще има 40 милиона. 
 
Като основен проблем на се очерта мръсният въздух.  Днес и утре  в почти всички райони на столицата нивата на фините прахови частици отново са силно завишени.
В „Павлово” въздухът е от 2 до 3 пъти по-мръсен отколкото е нормата, в „Хиподрума” – 4 пъти повече. Високо ниво на замърсяване има и в „Надежда”.
 
Мерките за справяне на този етап се свеждат до увеличаване с пет милиона на парите за миене на улиците и постоянни проверки от страна на КАТ на автомобилите за наличие на катализатори.