София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Приеха Декларацията от София

Заявена е подкрепа от държавите членки към кандидатките

6 годиниПолитика 20 Боряна Райчева

България остави своята трайна следа в историята на Европейския съюз, след като по време на  срещата на върха в столицата  беше приета Декларацията от София.
 
В документа няма ясно разписани срокове и ангажименти за присъединяването на още страни към Общността. Заявена е обаче ясна подкрепа от страна на държавите членки към кандидатките.
 
„ЕС приветства споделената ангажираност на партньорите от Западните Балкани с европейските ценности и принципи. ЕС подкрепя ангажимента им да продължат да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество.”, пише в декларацията.
 
В текста се  посочва още, че „ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ.“
 
Разписани  са и други важни точки, свързани с борбата с тероризма, с правовото развитие на всяка една от държавите и с вътрешните реформи, които трябва да бъдат проведени.