София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Приходите от концесии на плажове бележат ръст

Нараснала е и събираемостта на наемите

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Приходите от концесии на плажове са се увеличили с 19-20 млн. лв. Повишена е и събираемостта на наемите, а нарушенията от страна на концесионерите бележат спад, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ведомството е извършило над 380 проверки това лято, а през септември бяха направени финалните инспекции. При констатирани нарушения проверяващите издават предписания с посочен срок за отстраняване и ако това не бъде изпълнено, се плаща неустойка или глоба в зависимост от договора с министерството. При системно нарушение концесионната комисия може да предложи да се прекрати договорът.

Министърът увери, че според предложените миналата година промени, морските плажове ще се разделят на четири категории в зависимост от мястото и функциите им. Измененията ще бъдат приети най-късно през 2018 г.

Според разработена от министерството и общините инвестиционна карта на туризма в България ще се работи за намаляване на административната тежест за бизнеса, включително инвеститорите. Промените ще облекчат процедурите за категоризиране на обектите и ще намалят документи на хартия, които е необходимо да се извеждат.