София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Приют за деца в североизточна България е на път да се закрие

Държавата драстично намали финансирането на тези институции

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Североизточна България е на път да остане без приют за безпризорни деца. Държавата драстично намали финансирането на тези институции и бюджетът на единствения в района приют „Гаврош” в средата на годината вече е изчерпан.
 
Деца и младежи между 5 и 18 години, преживели насилие или оставени без родителски грижи, намират дом, храна, дрехи, образование и подкрепа в Дом „Гаврош”. Сега приютът трябва осигури всичко това за 7 лв. на дете на ден.
 
Повечето деца са жертви на престъпления, с ниска грамотност или въвлечени в просия. Домът им дава шанс да се възстановят и социализират, а често и да се върнат в семейството. От агенцията за социално подпомагане обясниха, че средствата са намалени, защото е преценено, че приютът не осигурява най-ефективните и най-необходимите услуги за деца. За да продължи да съществува трябва да се преобразува в кризисен център.
 
Докато институциите си прехвърлят отговорността, предизвестието за затваряне на приюта изтича след месец.