София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Приказка за двойния аршин на гилдия и власт

КОМЕНТАРЪТ НА ЕВРОКОМ – С НОРА СТОИЧКОВА

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Няколко дни след като бургаската община разстави надлежно камери за наблюдение из целия град, стартирайки Операция „Вандали в действие”, в три часа посред нощ подпалиха апартамента на 58-годишния Борислав Пенков, фоторепортер на в. „Черноморски фар“. Някой нещо да чу по въпроса? Европа, ООН-то – нещо няма ли да кажете? Някой туит по повод тежката криминална обстановка и усложняващата се криминогенна среда в страната? А?!

Не. Колегата Борислав Пенков – нали не убита млада и красива журналистка, не се ползва със световно медийно внимание и закрила. Какво, неуважаема вътрешна и международна колегия – да не би Пенков да не е журналист, че днес мълчите като умрели риби.

Според някои наши вестникари Пенков бил просто фотограф и.... Отразявайки тежкото престъпление с палежа на входната врата на апартамента на бургаския колега, тия се опитаха дори да неглежират събитието, в което е обгорял целия вход и за малко да изгорят още 24 невинни семейства. Цяла неделя хората седят без ток – това не е ли скандал, бе колеги! Четеш и разбираш, как същата тая колегия, която едва не се гътна възнак след убийството на Виктория Маринова, сега умаловажава едно не по-малко нагло престъпление. Но понеже никой не е пострадал, според българската и международната журналистика – страшно няма.

Напротив, има страшно! Следващият път Кюфтето, както викат на галено онзи когото съди фоторепортерът Пенков, може и да го поръча. Кюфтето и тия, дето заплашват със саморазправа бургазлията, обаче шетат по улиците необезпокоявани. Това, че общината е похарчила няколко милиона за камери, въобще не отменя печалният факт, че липсва полицейска работа. Липсват също адекватни и навременни присъди. Липсва и истински пиар на полицейските операции, който тъй да удари тъпъна, когато в полицейската мрежа се улови някой нагъл престъпник, че да екне из цела Европа.

Отделно МВР се е превърнала в една криминална регистратура, в която полицейската работа изглежда като някакво недоразумение. Работят само, когато им свирнат отгоре да се размърдат по някое шумно и отвратително престъпление. А палеж на чужда врата в 3 сутринта – какво е, драги полицаи?! „Нещата от живота” или нагъл опит за сплашване на поредния журналист. После – защо сме на 111 място по свобода на словото - след Македония, представете си!

Нека да припомним фактите по тази директна атака на свободата на словото. Около 03:30 ч. тази сутрин в Пето Районно управление било получено съобщение за пожар във вход на бл. 1 в к-с „Зорница“. Установено било, че пожарът е предизвикан чрез подпалване на част от автомобилна гума, поставена пред входната врата на апартамент, обитаван от 58-годишния Борислав Пенков, фоторепортер на в. „Черноморски фар“. Има задържан, но не знаем кой е той. Няма шумна полицейска кампания по въпроса.

А, колегата Пенков сам разказа на всички и за делото си срещу Петър Биберов „Кюфтето“, който преди бил и ритал фотографа. Както и за аверите му, които го плашели, че оттук нататък – жална му майка!

В същото време, световната общественост събра 20 000 подписа да се спрат инвестициите на ЕС в България, докато не се разкрие престъплението и убиецът не легне в затвора. «Доверието в българските институции явно е на критично ниско ниво. Това показва масовото участие в международна онлайн петиция For Independent EU investigation into the murder of Bulgarian journalist Victoria Marinova, настояваща за независимо разследване», пишат нашите колеги, откривайки за пореден път топлата вода в крана.

Колеги! Доверието в тази власт, узурпирала от 10 години държавата, отдавна е под критичната нула, ама тези които мерят температурата на народното недоволство, лъжеха и продължават да лъжат всички, че ГЕРБ е единствената, безалтернативна власт. Къде бяхте вие, когато отвън притваряха очи и уши за безобразните далавери на тази власт и ни заливахте със селфита на Борисов с Меркел и кой ли още не! Къде бяхте вие, когато ни уволняваха от работа, а полицията влизаше в студиата и затваряха цели телевизии. Що не направите разследване – какво стана с Би Ай Ти, къде сега са вашите колеги, има ли какво да ядат... Взимахте парите и си карахте мерцедесите. Гледахте ни как умираме от глад, правехте се, че не ни разпознавате телефоните, като много се пазехте да не кажете нещо напреки на безобразната власт...

Сега, подскачате като натегнати пружини, понеже международната реакция на убийството на Виктория наистина спира дъха. Но предателски подценявате случката с бургаския ни колега, който води неравна битка с местната мафиотска организация. Какво – да чакаме да го убият ли, че да се размърдате? Или ви трябва специална финансова инжекция, че да си свършите работата.