София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Приклекна ли гилдията на медийния закон "Пеевски"?

Одобряват го и критиците от "Капитал"

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Изненадващ обрат. Журналистическата гилдия в страната почти единодушно застана зад проектозакона за медиите, внесен от депутатите Пеевски, Цонев, Хамид и Кръстева за осветяване на медийния бизнес. 
 
Когато законът беше внесен на първо четене  през юли предизвика силни негативни реакции от страна на по-голямата част от медийната гилдия, която го определи като лобистки и циничен. Повечето журналисти тогава заявиха, че целта на текста, станал известен като "Закона Пеевски", е да изпере парите на своя вносител Делян Пеевсики, който държи голяма част от печатните издания у нас. Оказа се обаче за два месеца законопроектът е извървял дълъг път и неочаквано вчера по време на обсъждането му в медийната комисия вчера той събра повече положителни оценки.
 
Най-изненадваща се оказа реакцията на представителя на вестник "Капитал" Теодор Захов, в чийто думи всички разчетоха обрат в позицията на медийната група на Иво Прокопиив,  води битка с изданията, собственост на депутата Делян Пеевски. По думите на Захов грешките при първото внасяне на текста вече са коригирани.
 
Сред освните недостатъци, които Захов изтъкна е налагането на твърде високи глоби при неизпълнение на част от задължениеята, вменени на медиите, което можело да се отрази пагубно на малките издания.
 
Различна  от позиция  на Захов за малките сайтове беше тази на главната  редакторка на "Монитор" Любомира Будакова. Когато говорим за битка с фалшивите новини, ние говорим за професионализъм, изтъкна още  Будакова. 
 
Главният  редактор на  "Офнюз" Владимир Йончев си позволи да изрази по-критична позиция спрямо готвения закон, наричайки го дори абсурден. Той даде за пример регулацията именно на малките сайтове, разпространяващи невярна информация, срещу които битката се оказва с предизвестен край и поиска промяна в текстовете на проектозакона
 
Председателят на медийна комисия Вежди Рашидов беше категоричен, че свободата на словото не е привилегия на една или друга група, а тя се гарантира единствено от закони и  подкрепи желанието на медиите да се знае крайният собственик, за да може всеки засегнат да си търси правата в съда.