София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Боян Петров остана завинаги в планината

Операцията по издирването му бе прекратена

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Спасителната акция по издирването на българския алпинист Боян Петров е прекратена. Днес бе направена последа обиколка с хеликоптер, който се качи до 7400 метра.  Неговият приятел Кирил Петков написа във Фейсбук, че могат да си тръгнат от Хималаите, знаейки, че са направили всичко възможно, за да открият Боян.

"Искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа Петков в личния си профил в социалната мрежа.

"Ако е загинал, искам да остане в планината. Самият той това иска. Сигурно и планината това иска", каза днес пред Нова телевизия жената на алпиниста Радослава Ненова

Тя сподели, че хиляди хора са й писали, за да покажат подкрепата си.

След дни търсене и две седмици в неизвестност, Боян Петров така и не беше открит. Според алпинисти е възможно да е паднал в цепнатина по пътя към върха.