София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Приключва изграждането на депо за отпадъци в Братово

Това стана ясно след инспекция на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева

9 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева провери на какъв етап е работата по изграждането на регионално депо Братово. На проверката присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов и заместник-кметът на града Атанаска Николова. Това е първият от трите обекта на територията на Бургаска област, финансирани по Оперативна програма "Околна среда 2007- 2013 г.", които министърът ще посети днес. До края на годината изграждането на регионалното депо за битови отпадъци в Братово
ще приключи. Депото ще започне да функционира в началото на следващата година.

Обектът се реализира в рамките на проект “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас“, който включва и изграждане на Сепарираща инсталация, Компостираща инсталация, Склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци, Изграждане на Претоварна станция за отпадъци (ПСО) в Несебър и Изграждане на Претоварна станция за отпадъци (ПСО) в Карнобат.

„Проектите в сектор „Отпадъци” са изключително важни за държавата ни. Почти няма проект в сектора, който да е без забавяне. Приветстваме усилията на общините. Община Бургас в най-тежкия момент на програмата, когато нямаше нито лев, разплатен към бенефициентите, трябваше със собствени ресурси да покрива нуждите и да се разплаща към изпълнителите, за да може нормално да тече строителния процес. Проблем създадоха и бедствията, които тази година ни сполетяха”, каза министър Василева.

„За да не спрат дейностите по изграждането на депото, Община Бургас е осигурила нужните средства в размер на 3 милиона лева“, поясни кметът на Бургас Димитър Николов.

Проектът предвижда изграждане на необходимата инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на Регион Бургас, включващ общините Бургас, Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе.