София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Принц Чарлз става крал на Великобритания след три години?

Елизабет II възнамерява да се оттегли от трона на 95-годишна възраст

5 годиниОбщество 34 Боряна Райчева

Кралицата на Великобритания Елизабет II планира да предаде властта на най-големия си син - принцът на Уелс, Чарлс. Наследникът може да се изкачи на трона след три години, съобщава в сряда вестник Daily Mirror,  цитирайки книгата "Чарлз на 70: ​​мисли, надежда и мечти" на кралския кореспондент Робърт Джобсън.

Кралицата на Великобритания Елизабет II иска да се пенсионира на 95 години. В същото време, според вестника, Нейно Величество "възнамерява да превърне наследника в принц-регент". Това означава, че "Чарлс ще стане крал в пълния смисъл на думата, но официално Елизабет II ще продължи да служи на своя народ до смъртта му", се казва в материала.

Според законодателните документи регентът трябва да е на възраст над 21 години, да има британско гражданство и да пребивава на територията на Обединеното кралство. По този начин според тези правила единственият регент бил Джордж IV, който царувал от 1810 до 1820 г., след като баща му Джордж III бил сериозно болен.

Елизабет II влезе в правата на монарх през 1952 г. на 25 години. През септември 2015 г. тя надмина рекорда на кралица Виктория по отношение на продължителността на престоя й на трона и след като кралят на Тайланд почина на 13 октомври 2016 г., Елизабет стана най-възрастният жив монарх в света. На 21 април тази година тя отпразнува 92-ия си рожден ден.

Принцът на Уелс е най-дълго чакащият в историята на британската монархия, наследник на трона. Той става престолонаследник на 3-годишна възраст от началото на управлението на Елизабет II.

По повод предстоящата 70-та годишнина на принца Чарлз (14 ноември) Британския кралски монетен двор (KMD, Royal Mint, RM) отбелязва с отпечатването на нова монета от 5 килограма платина на стойност 4 хиляди лири стерлинги (5 хиляди долара). От едната страна на рядката монета е гравирано изображение в профила на принц Чарлз от известния майстор Робърт Едертън, а от другата - профилът на майка му Кралица Елизабет II.