София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Присъда за поръчителя на покушението срещу шефа на охраната на Софийския затвор

Стефан Гевгелийски е съден и за други престъпления

7 годиниПравосъдие 27 Боряна Райчева

На 8 септември 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Стефан Гевгелийски, обвивен от Специализираната прокуратура като ръководител на организирана престъпна група за убийства, нанасяне на средни и тежки телесни повреди, разпространение на наркотици.

Според събраните доказателства по делото групата на Гевгелийски поръчала убийството на началника на охранителна смяна в Софийския затвор Янко Янев чрез нанесен му побой на 26 декември 2016 г., както и побоя над началника на Клиниката по ортопедия и травматология в столичната болница „Св. Ана“ проф. Стефан Станчев на 5 април 2016 г., при който той загуби едното си око. Събраните доказателства по делото сочат, че с разкриването и задържането на групата на Гевгелийски са пресечени опити за убийство и на други служители в Софийския затвор.

До 5 септември 2017 г. Специализираната прокуратура не бе поискала налагане на най-тежката мярка за неотклонение на Гевгелийски, тъй като той изтърпяваше присъда от 1 година и 6 месеца затвор за участие в престъпна група за изнудване, наркоразпространение и още 7 други престъпни деяния. След изтичане на срока на наказанието, с постановление на прокурор от Специализирана прокуратура от 5 септември 2017 г., му бе наложено прокурорско задържане до 72 часа, внесено бе и искане в СпНС за „Задържане под стража“.

Срещу Гевгелийски има и друга произнесена присъда на Специализирания наказателен съд – 5 години лишаване от свобода, за участие в организираната престъпна група на Стефан Бонев. Тази присъда още не е влязла в сила, предстои делото да се гледа на втора инстанция в Апелативния специализиран наказателен съд.