Гледай
на живо

Приветстват Гърция и Македония за споразумението

Двете страни са се обединили около името Република Северна Македония

Положителни отзиви в световен мащаб за постигнатото споразумение между Гърция и Македония. След дълги преговори, двете държави изглеждат на финалната права по между си за разрешаване на дългогодишния спор с името. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства  постигнатото съгласие за името „Република Северна Македония".
 
Генералният секретар на ООН прикани още всички граждани в двете страни да се обединят, за да се придвижи процесът.
 
В поздравленията се включиха още САЩ и Алрбания.
 
Според  говорителката на  държавния департамент на Съединените Американски щати споразумението за името ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност.
 
От своя страна албанкският  премиер Еди Рама определи двамата си колеги от Гърция и Македония като „прогресивни лидери".
 
„В споразумението, което постигнахме, за първи път се заявява, че нашите северни съседи нямат нищо общо с древната гръцка македонска цивилизация и не могат да претендират за каквато и да е връзка с нея за в бъдеще. В случай че поправката в конституцията не бъде одобрена, тогава автоматично поканата за присъединяване към НАТО ще бъде оттеглена, а преговорите за влизане в Европейския съюз няма да започнат.“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.