София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Привлекателни ли са още турските курорти за българите?

С близо 41% е намалял броят на туристите в южната ни съседка

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

С близо 41% е намалял броят на чуждестранните туристи в Турция в сравнение със същият период миналата година. Едни от главните причини за наблюдаваната тенденция са серията атентати в Истанбул, за които отговорност поеха Ислямска държава и кюрдите. Опитът за преврат също остави кървави следи и намали и без това слабото чувство за сигурност. 
 
Броят на руснаците туристи е намалял с около 90%. Отношенията между Русия и Турция се изостриха след като Анкара свали руски бомбардировач през ноември миналата година. Неотдавна двете страни се сдобриха и Москва отмени забраната за чартърни полети до Турция. Туристите, идващи от Германия, също са намалели - с около 38%, показва статистистиката.
 
И българските туристи не могат да въздържат страха си, когато става дума за животът им. Къде ще почиваме това лято? 
 
Събитията в Турция, и по специално атентата на летище „Ататюрк“ на 28 юни и опитът за военен преврат на 15 юли, променят изцяло облика на курортите. По-точно – те остават почти празни.
 
Стане ли въпрос за почивка обаче българите имат притеснения.
 
Дали опитът за преврат или атентатите ще спрат хората да тръгнат на дългопланирана почивка. Или по-големият проблем е да не загубят вече заплатената екскурзия със и без това трудно изкараните средства.
 
Туристи ценят Турция не само заради забележителностите в Истанбул, а и заради хубавите и чисти плажове по турската ривиера и ниските цени. Ще бъдат ли достатъчно привлекателни обаче курортите, за да запазят посетителите си. Тепърва ще наблюдаваме и промените в страната – няма как мерките, взети от Ердоган да не повлияят.  Дали Турция ще остане толкова привлекателна за чужденците и занапред  е въпрос на време да разберем.