София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пробив в сигурността на Фейсбук

Засегнати са около 50 милиона профила

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Социалната мрежа "Фейсбук" обяви пробив в сигурността. Атаката е могла да доведе до завземането на 50 милиона акаунта от хакери.

Aтаката позволява на хакерите да откраднат "жетони за достъп", еквивалентни на цифрови ключове. Те позволяват на хакерите да имат достъп до акаунтите ни. Проблемът е започнал през юли 2017 г. с новия код на услуга за публикуване на видео.

Компанията още не знае кой стои зад атаката и откъде идва тя. Оттам съобщават, че проблемът е решен и са информирани органите на реда. 

Започва изясняване дали е злоупотребено със засегнатите профили и дали през тях е достигнато до каквато и да е информация за собствениците им. 

Става въпрос за опцията, при която потребителят влиза в профила си, без да се налага всеки път да изписва име и парола. В тази опция се съдържат условията за започване на сесия, включително разпознаване на потребителя, на групите, в които членува и т.н.

От компанията съобщават, че ако установят още засегнати профили, веднага ще анулират достъпа им. Компанията е взела мерки и са постъпили така със засегнатите профили.

"Поправихме уязвимостта и информирахме правоприлагащите органи", заяви вицепрезидентът на продуктовия мениджмънт Гай Росен.