София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проблем с дипломите от Софийския университет

Бившият ректор Иван Илчев не ги подписвал лично

7 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Множество дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, не се признават за редовни, тъй като тогавашният ректор професор Иван Илчев не ги е подписал лично, каквито са изискванията на закона. Професорът изработил гумен печат с подписа си и той е полаган на дипломите дори когато лично не е присъствал от негови помощници.

Илчев не отрече, но се оправда, че е трябвало да подписва множество документи и не смогвал и затова измислил нововъведението.

Проблемът е станал известен, след като множество възпитаници на университета се опитали да легализират дипломите си за евентуална работа в чужбина.

Бившият ректор изтъкна, че за една година е трябвало да положи над 20 000 подписа и това било непосилно. Освен това в Япония също имало подобна практика.

Независимо от обясненията дипломите, издадени по този начин, не се считат за редови и трябва да бъдат презаверени, посочват от Министерството на образованието.