София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проблемът с мигрантите - основна тема на срещата на Радев в ООН

Според президента политиката на отворени врати ще задълбочи кризата

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Проблемът с продължаващото навлизане на мигрантите в Европа и общата политика на Стария континент по този наболял въпрос е била основна тема по време на среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак.

Президентът подчерта пред български журналисти, след края на разговора, че ако продължаваме с политиката на отворени врати, това не само ще увеличава средствата от бюджетите на държавите-членки за осигуряване на програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност, но и проблемът няма да бъде решен на мястото, на което е възникнал.

Държавният глава потвърди също, че е отправил покана както към президента на САЩ Доналд Тръмп, така и към вицепрезидента Майк Пенс да посетят България.

Той добави, че стратегическото партньорство на страната ни със САЩ е било потвърдено по време на приема, даден от президента Доналд Тръмп за ръководителите на делегации на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.