София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОДАВАТ ПАМЕТНИЦИ НА БЕЗЦЕНИЦА

БЕРЕЛЕФИ НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ СА ПОДЛОЖЕНИ НА ГАВРА

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Десетки паметници в страната са продадени за жълти стотинки в пунктовете за скрап. Дори барелефите на Христо Ботев и Васил Левски са подложени на гавра и унищожение. Поругани са и монументите на Кирил и Методий, Филип Тотю, на воини, загинали в Руско-турската война, и други.

Поредният случай на подобна кражба е от село Бреговица, където бандити откраднали монумент, тежащ повече от 200 килограма. Кражбата е станала от сградата на кметството и никой не е видял и чул.
Припомняме, че преди около една година пък село Вонеща вода, Велико Търново, осъмна без барелефа на революционера Филип Тотю.
Всяка година изчезват десетки паметници. Част от тях след това се възстановяват, а за други няма средства.
Според новия Закон за управление на отпадъците физическото лице трябва да докаже с документ произхода на продаваните от него метални предмети и да попълни специална декларация с личните си данни, че металът не е краден или придобит по друг незаконен начин.

Търговците обаче не спазват закона. Дори сред тях няма въведен ред и така на практика голяма част от тях са полулегални.