София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Продължава имунизационното ваксиниране срещу морбили

Заразените у нас са вече 32-ма

пропускане
5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Властите взимат спешни мерки за ограничаване на заразата от морбили. Продължава ваксинирането на хора, които са били в контакт със заразени и нямат имунизации.

В сряда бяха засечени нови пет случая на вируса, с което общият брой на болните достигна 32-ма.

За първи път има болен в Хасково. Още едно дете се е заразило в "Студентски град" в София. Преди три дни в квартал „Христо Ботев” бяха засечени първите в столицата случаи на заразата - 2-годишно дете и бременната му майка - на 19.Най-много остават случаите в Благоевградско. Според здравните власти, засега няма риск за възникване на епидемия.

Разболяло се е и дете от Костенец, което е пребивавало на техния адрес. Смята се, че основният източник на вируса е детското отделение в разложката болница.

Така общо случаите стават 32. 26 случая са съобщени от РЗИ- Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ-София област и 1 от РЗИ- Хасково. 21 от тях са лабораторно доказани.

Изписан е най-малкият пациент на 4 месеца от хоспитализираните с диагноза морбили в Инфекциозно отделение на болница "Св. Анна" - София АД. Предстои изписването на още две деца, съобщиха от болницата.

От здравното министерство припомнят, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.