София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Продължава ли търсенето на Боян Петров?

Възможно е Петров да е паднал в пропаст

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Текат последни часове от спасителната акция за Боян Петров. Екипът от шерпи вчера се върна в базовия лагер без да го открие.

Спасителите намериха инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Предстои екипът да анализира събраните доказателства.

Лошото време не позволи на хеликоптерите да се включат. Екипът остава с надежда да излети днес. Остава и надеждата, че Боян Петров е жив.

Алпинистът Кирил Петков обясни по БНР, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности.

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", отбеляза Петков.

Шерп в спасителната мисия направи предположение, че много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма.

Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. 

Днес е десетият ден от началото на операцията по издирването на Боян.

Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, призова издирването му в Хималаите да бъде прекратено. Майка му и сестра му обаче пожелаха спасителната акция да продължи.

Цел на много алпинисти от цял свят е Хималайска корона - изкачване на всички 14 осемхилядника на планетата. Такава е целта и на Боян Петров. Той е планирал да приключи с короната през 2019 г. Между 2009 до 2017 г. той вече последователно бе стъпил на девет осемхилядника.