София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Продължаването на санкциите срещу Русия е нецелесъобразно

Вицепрезидентът Илияна Йотова застана зад снемането им

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че антируските санкции на практика не работят и продължаването им е нецелесъобразно. Това заяви тя в интервю за БНТ.

"Нека погледнем на санкциите обективно: те би трябвало да накажат Русия, но реално наказани са малките и средни предприемачи от всяка страна. Част от големите компании са си намерили вратички в законите, създали са си съвместни фирми, регистрирали са ги на друго място и продължават да работят на руския пазар. На практика значителна част от санкциите не работят, а към настоящия момент са с по-скоро политическо значение“, добави още вицепрезидентът.

Продължавайки темата, Йотова подчерта че изискването за задължително спазване на минските договорености, като условие за отпадане на санкциите не е справедливо, тъй като тези договорености засягат всяка страна от конфликта.

„Трябва честно да признаем, че минските договорености не засягат само Русия, но и Украйна, което означава че споразумението е спорно“, заяви тя.

"Би било добре да разберем кой стои зад продължаването на санкциите“, отбеляза вицепрезидентът. Тя подчерта, че в различни европейски страни много политици говорят за отмяна на санкциите.