София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Продължават пазарлъците за новия кабинет

Все още не е ясно кога ще бъде свикан парламентът

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Централната избирателна комисия оповести поименния състав на 44-ото Народно събрание, а от новата седмица се очаква да започнат интензивни преговори за съставяне на новото правителство. В петък лидерите на Обединените патриоти Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров проведоха първи двучасов разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на който според тях е липсвала конкретика.

ГЕРБ и Обединените патриоти имат общо 122 депутати – съответно 95 и 27 – което е достатъчно за мнозинств в Народното събрание и за формиране на правителство. По неофициална информация патриотите искат 4 министерства, сред които на икономиката, отбраната и вътрешните работи.

Самите те обаче отричат, че се пазарят за постове, а лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов коментира, че в предишния парламент са подкрепяли правителството на Борисов, без да искат министерства.

Симеонов обаче посочи, че сега ситуацията е друга и може да се очаква патриотите да влязат в кабинета. По-рано тй се обяви за широка калиция, която да включва и БСП и така мнозинството да се състои от 202 депутати.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки каза от своя страна, че коалиция между ГЕРБ и патриотите е вероятна, но трябва да бъде постигнато съгласие по приоритетите. Това според него са повишаване на доходите, справяне с битовата, етническата и циганската престъпност", да бъде отблъсната "турската инвазия" и да се подготви бъдещото председателство на България на Европейския съюз.

Според по-раншни информации е постигнато съгласие Народното събрание да бъде свикано след Великден – на 19 април, а дотогава вероятно политическите сили ще успеят да се споразумеят за формулата на правителството.