София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проектът на ГЕРБ за резултатите от референдума не мина и в пленарна зала

По предложение на Четин Казак депутатите го извадиха от дневния ред

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По предложение на депутата от ДПС Четин Казак Народното събрание не прие в дневния ред да влезе проекторешението за резултатите от референдума, проведен на 6 ноември. Предложението на Казак беше подкрепено от 99 народни представители, против бяха 76, четирима се въздържаха.

Ден по-рано правната комисия също не прие проекта за решение, внесен от депутати от ГЕРБ.

Според Четин Казак настояването на ГЕРБ проекторешението да влезе в дневния ред е популистко и не решава никакви въпроси. Той каза още, че дори съдът да се произнесе по жалбата на инициативния комитет, няма да има време Народното събрание да се занимае с темата, тъй като ще бъде разпуснато след встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев.

Моралът на ГЕРБ ни задължава да настояваме да се уважи желанието на избирателите за промяна в политическата логика на управление на държавата, коментира председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Според него отказът на парламента да вземе решение по резултатите от референдума ще доведе до политическа криза.