София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проф.д.ф.н. Нако Стефанов: Ердоган е новият султан на Турция

„Победата му е пирова“

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Победата на Ердоган на референдума в Турция беше една „пирова победа“, заяви проф. д.ф.н. Нако Стефанов в предаването „Делници“ на телевизия Евроком.

„Несъмнено това е негова победа, с нея той става нещо като диктатор. Тази негова победа разцепи турското общество. В Турция предстоят събития, вследствие на това разцепление. Напрежението допълнително се нажежава и от така наречения „Кюрдски въпрос“, коментира Стефанов.

„Знаете ситуацията, в която Ердоган си игра с Русия, свали самолет, после пак стана неин приятел. После започна с вдигането на митата и по-конкретно на житото със 160%. По-късно се обяви срещу Асад и всичко, което става в Сирия. Всичко това доведе до дистанцирането на Русия“, добави още професорът.

„Очаква се втвърдяване на опозицията на Ердоган в следващите месеци, тъй като тя има подкрепата на Европейския съюз. Натискът ще се увеличи, макар че предстои среща между турския президент и Доналд Тръмп, на която се очаква Ердоган да опита да играе с американците“, заяви проф. Нако Стефанов.