София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проф. Герджиков: Някои закони са смехотворни

Депутатите не са търсили никога съдействие от Съвета по законодателство към НС

5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Консултативният съвет към Народното събрание по законодателство, образуван през октомври 2017 година е пред разпускане, защото никой не е търсил становище от съвета от създаването му до сега.

„Аз написах официално писмо до председателя на парламента в навечерието на Коледа, като казах, че цяла година ние не сме били потърсени за нищо и смятам за безсмислено съществуването на този съвет номинално, така че да седи в сайта на Народното събрание и хората да смятат, че ние не си вършим работата, защото в Народното събрание се приемат актове, които са най-малкото смущаващи“, това каза за предаването „ЕвроДикоФ“ на телевизия Евроком председател на Съвета по законодателство към Народното събрание проф. Огнян Герджиков.  

Той обясни, че е поискал среща с председателя на парламента Цвета Караянчева, но тя е отказала. „Това беше средата декември 2017 година. Тогава от кабинета  й ми казаха, че тя е много ангажирана и не може да ме приеме“, поясни Герджиков.

Запитан от къде идва това нежелание на депутатите да търсят за съдействие от Съвета по законодателството, юристът обясни: „Вероятно им пречим, бавим техните процеси, а те искат бързо да законодателстват, независимо как. У нас професионализмът не е на почит“.

Проф. Огнян Герджиков подчерта, че той и много негови колеги юристи са силно обезпокоени от качеството на законите, които излизат от българския парламент. „На моменти някои от тях звучат смехотворно“, отбеляза Герджиков и даде пример с една реплика от Закона за противодействие на тероризма. „На дефиницията що е терористичен акт е написано: Акт, с който се осъществява тероризъм“, поясни юристът.

Цялото интервю с проф. Огнян Герджиков гледайте на сайта на предаването „ЕвроДикоф“

http://eurocom.bg/shows/video/evrodikof/8885