София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Кантарджиев: В България няма морбили

Бум на болестта има в редица европейски държави

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

В Европа има бум на морбили и европейските страни са решили да се проведе масова имунизация срещу болестта.

В нашата страна в момента няма мобриби, това каза за Нова телевизия  проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести. Той подчерта, че тази инфекция притеснява европейската здравна общественост, където през последните години има бум на болестта - в нашите съседки Румъния, Гърция, Сърбия. "Няколко хиляди са случаите в Сърбия. За съжаление вече няколко десетки са починалите. В Румъния над 40 души са починали от морбили. Именно затова някои европейски дръжави, включително Франция и Италия, сега въведоха задължителни ваксинации", обясни професорът.

Той изтъкна, че Европа е узряла, че има някои ваксини, без които съвременния човек не може.

На въпрос от къде тръгва развитието на морбили в Европа, Кандарджиев посочи, че няколко са пътищата – като се тръгне от работата на сезонните работници, недоброто следене на имунизационния календар и се стигне до антивасинационните движения, които са популярни напоследък сред много майки. „Морбилито в момента е опасно за еропейските държави и за нас е опасно да не го внесем. Най-големият проблем е, че децата до 1-годишна възраст не са имунизирани за морбили“, обясни професорът и посъветва всички, които се връщат от Северна Гърция или Сърбия да избягват първоначално контакти с близки деца.

По думите му в България проблем е ваксината за варицела. В момента се обсъжда как да бъде въведена ваксината против този вид шарка – от къде да бъде финансирана и дали да бъде задължителна.