София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Митев: Преди Априлското въстание османците правят опит да смажат българския елит

Според историка патриотизмът се завръща в политиката

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Априлското въстание е не само най-яркото, но и най-масовото проявление на българското национално-освободително движение. То изигра съществена роля за решаването на българския политически въпрос. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ историкът професор Пламен Митев.

Зверствата, с които е потушено въстанието, предизвикват съчувствието на цяла Европа и европеският елит застава зад каузата на България, което до този момент не се е случвало, отбеляза професорът.

Той цитира една хипотеза на професор Христо Гандев, според която турските власти са имали информация за въстанието още след първото събиране на Гюргевския революционен комитет и са използвали ситуацията, за да смажат българския елит. Тази хипотеза се поддържа и от други учени, например от известния американски българист професор Филип Шашко, каза историкът.

От публикувани от професор Шашко документи на американски консули в българските земи се вижда, че от есента на 1875 турските власти търсят поводи да се разправят с най-влиятелните и издигнати българи, посочи професор Митев.

Той коментира, че никога не е бил поставян въпросът под някаква форма България да плати на Русия за своето освобождение и такива тези се обуславят от политическото злободневие.

Според професора през годините на прехода са положени много усилия, за да бъде изкоренено патриотичното възпитание от българските училища, но в момента националното чувство се завръща не само в България, но и в цяла Европа.