София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Професор Станков, АБВ: Имахме 11 милиона овце, сега са 1 милион

Според него без стратегия в селското стопанство не може

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Продоволствената сигурност е въпрос на национална сигурност, но за съжаление ние нямаме такава сигурност. Аграрният сектор е пренебрегнат и силно подценен. Това каза професор Иван Станков, доскорошен депутат от АБВ и заместник-председател на комисията по земеделие в 43-ото Народно събрание в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

Той отчете, че парламентът е бил раздробен, което е попречило на нормалната му работа. Професор Станков посочи, че най-големият му успех е бил поставянето на въпроса за собствеността на земеделските земи.

Той добави, че България има три т.нар. валутни животни – овце, пчели и биволи, но и при трите сега положението е плачевно.

Професор Станков каза още, че преди 1989 в България е имало 11 милиона овце, а сега те са десет пъти по-малко. При чифтокопитните има също голям спад – от 17 милиона на 2 милиона и половина.

Според него причината е липсата на държавна политика в аграрния сектор. Професорът се обяви за повече плановост, който да компенсира неблагополучията, породени от свободния пазар.

Без стратегия не може, обобщи професор Станков.