София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Програма за културен обмен сработва успешно сред децата в България

Успешно преминала през нея е столичната детска градина „79“

7 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Програмата за културен обмен „Еразъм +“ е успешна у нас. Направлението и е училищно образование. Направлението на "Еразъм +" е училищно образование. Децата биват приобщавани чрез културен обмен, като за целта се използват песни, танци и други занимания. Това съобщи в предаването „Делници“ на телевизия Евроком заместник-директорът на детска градина „79“ в София Пенка Аминкова.

Децата приемат всичко много спонтанно. Дали ще играят или ще правят нещо друго, те приемат всичко много по-естествено като деца.

Децата са отворени за света, те приемат с голям интерес културите на тези народи. Последната ни задача, свързана с игрите показа, че имаме много подобни игри.

Първоначално имаше анкета сред родителите на децата, оказа се, че те са много информирани. Всяка една детска градина трябваше да изпее по специфичен начин химна на Европа. Нашите деца изпяха химна в село Рилци, Благоевградско, разказа Аминкова.

Последната ни задача беше подвижни и дидактични игри, които в последствие разменихме.

По време на своето тържество градина „79“ подготви за представянето си различни видове танци.

Освен в България тази програма се прилага в Латвия, Кипър и Турция.

Обменът се осъществява косвено чрез учителите, които отиват в другите страни, добиват опит и после го предават на децата. Не се предвижда гостуване на децата в други страни.

Програмата ще се развива във времето. Тя има устойчивост. Развитието ще бъде по посока на онова, че наученото се прилага после в практиката.

Във Франция не се работи с цялата група. Там се работи на малки групи. За нашите условия подходящ е фронталният метод, т.е. работа в групово занятие, коментира още Аминкова.

В Турция също се използва фронталният метод на работа, но е застъпен и методът на Мария Монтесори. По този метод се работи индивидуално с децата.

Активност за участие в програмата проявяват България и Румъния, добави още заместник-директорът.