София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Програмата за детегледачки е помогнала на около 2000 семейства

Проектът на социалното министерство е в сила от края на септември

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Има изключителен интерес от програма за детегледачки на Министерство на труда и социалната политика. Около 2000 майки вече са се възползвали от нея“, това коментира пред „Нюз.бг“ заместник-социалният министър Султанка Петрова. Тя посочи, че много млади майки искат да започна работа, а тази програма им дава този шанс, тъй като децата, които не са настанени в детско заведение, биват отглеждани в домашни условия. Петрова подчерта, че родителите имат правото да изберат човека, който да се грижи за тяхното дете.

За нас е изключително важно да задържим младите хора, за нас това е приоритет и ние ще вървим в тази посока, изтъкна заместник-социалният министър.

Агенцията по заетостта приема заявление по проект „Родители в заетост“ от 28 септември. Проектът е в помощ на родителите да продължат трудовата си реализация и същевременно да бъдат спокойни за отглеждането на своите деца чрез осигуряване на детегледачи. Той е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 20 млн. лв.