София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Производителите на оръжие у нас си остават държавни предприятия

Държавата запазва участието си в „Кинтекс“ и ВМЗ - Сопот

8 годиниОбщество 119 Боряна Райчева

Оръжейните дружества "Кинтекс" и "Вазовски машиностроителни заводи" – Сопот влизат в забранителния списък за приватизация. Това реши Народното събрание на второ четене при приемане на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. 
 
Двете държавни предприятия са структуроопределящи за военнопромишления комплекс. Те са важен елемент в националната сигурност, икономиката и присъствието на държавата ни на стратегически пазари. 
 
Приемането на законопроекта ще гарантира запазването на държавното участие в търговското дружество и военния завод, което ще помогне за стабилизирането и развитието на компаниите и на военнопромишления комплекс (ВПК) като цяло. 
 
Припомняме, че наскоро стана ясно, че през 2015 г. сме изнесли отбранителна продукция за над 640 млн. евро, като става дума най-често за стрелкови оръжия и боеприпаси за тях, взривни устройства, бронезащитни средства, резервни части и компоненти за сухопътните транспортни средства. 
 
Сред отличниците износители са именно "Кинтекс", "Арсенал", "Емко" ООД и ВМЗ-Сопот. Основните дестинации за износ на продукция на българската отбранителна индустрия в момента са Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан, Алжир, Индия и САЩ. Министерството на икономиката полага нужните усилия наши оръжия и боеприпаси да не попадат в "неподходящите хора и ръце".