София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Производителите на петрол се опитват да ограничат добивите

Дори и да постигнат съгласие, сделка ще има след 6 месеца

7 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

Организацията на страните - износителки на петрол – ОПЕК - се опитва да убеди останалите производители да приемат ограничения на добива, пише „Ройтерс“. В края на септември в Алжир ОПЕК се споразумя да намали квотите за производството на петрол, така че продукцията да падне до около 33 млн. барела от сегашните 33.6 млн. барела на ден.

В понеделник руският президент Владимир Путин на енергийния форум в Истанбул заяви, че Русия подкрепя замразяване на добивите, но основни руски производители коментираха, че не смятат да налагат ограничения. В момента Русия е производител №1 в света с почти 11 млн. барела дневно, като изпреварва Саудитска Арабия.

"Не мога да кажа, че много държави извън ОПЕК искат да се присъединят. Не говорим за подкрепа, говорим за принос", коментира саудитският енергиен министър Халиф ал Фаит по време на Световния енергиен форум в Истанбул.

Основните производители в ОПЕК, както и Русия, Азербайджан и Мексико ще използват форума, за да обсъдят по-натъташната си политика по отношение на добива.

Според генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, дори да има сделка, тя ще влезе в сила след шест месеца. Освен това прилагането ѝ ще бъде затруднено от световните запаси, които са в размер на около 3 млрд. барела, както и от опитите на Либия и Нигерия да повишат производството си.

Иран, който е сред най-големите производители в ОПЕК, заяви, че няма да ореже добива, преди да стигне 4 млн. барела на ден - нивото, на което беше преди налагането на международни санкции през 2012 г.