София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на асеновградския кмет

Същата мярка се иска и за главния архитект

7 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Прокуратурата ще поиска от съда отстраняване от длъжност на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов и на главния архитект на общината Константин Атанасов. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

В момента кметът на Асеновград е с мярка за неотклонение „Парична гаранция” от 5 000 лева и забрана да напуска страната.

Срещу Караиванов са повдигнати две обвинения - за длъжностно присвояване на суми в особено големи размери и за подписване на документи с невярно съдържание.

През 2014 година общината е подписала договор за почистване на дъждоприемните шахти, като реално не е била извършвана каквато и да е дейност от наетата фирма. Сумата по свидетелски показания е около 200 000 лева, като не е била усвоена цялата. С около 6 000 лева месечно са били облагодетелствани на практика отделни лица от 2014 година досега.

Срещу главния архитект са повдигнати три обвинения – две за издаване на строителни разрешения и едно за поискан подкуп от 8000 лева.