София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съдът отстрани от длъжност кметицата Иванчева

Мотивите са нейни назначения и уволнения

6 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Съдът отстрани от длъжност кмета и зам.-кмета на столичния район "Младост" - Десислава Иванчева и Биляна Петрова. 
 
Специализираната прокуратура поиска отстраняването от длъжност на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.
 
Мотивите за искането са свързани с подписани от страна на Иванчева заповеди от 21 май 2018 г., с които тя в качеството си на настоящ кмет на района, макар и от затвора уволнява своя заместник Румен Русев и назначава на негово място досегашния началник на пресцентъра на общината Петър Кърджилов. 
 
Според прокурорите това показва, че макар и задържана под стража тя се опитва да влияе върху разследването. Извод за това се вади и от факта, че Румен Русев е освободен от поста си без Иванчева да е посочила за това основания.
 
Припомняме, кметът на „Младост“ изрази подозрение, че именно Румен Русев е замесен в обвиненията срещу нея, като той е и свидетелствал в досъдебното производство.
 
Защитниците на Иванчева и Петрова изтъкнаха пък, че исканото отстраняване е неоснователно и че задържането им под стража е достатъчна гаранция, че двете обвиняеми няма да влияят на процеса срещу тях.