София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата иска постоянен арест за 6-ма от схемата с онколекарства

Седмият да остане под домашен арест

5 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Шестима от общо 7-те задържани при спецакцията срещу престъпната схема с онколекарства да останат в ареста. За това настоява държавното обвинение. За седмия от тях прокуратурата иска домашен арест.

Вчера двама лекари от София и други петима души, сред които и фармацевти бяха арестувани по подозрение за незаконна търговия с лекарства за онкоболни пациенти.

Единият от задържаните е управителят на столичната хематология "Йоан Павел". Арестуван е и фармацевт от онкодиспансера "Свети Мина" в Благоевград. Ръководителят на престъпната група не е лекар, но той е намирал посредниците, които да осъществяват връзка с медицинските работници в тези лечебни заведения.

Държавното обвинение посочва, че лекарствата за онкоболните не са стигали до пациентите, а са се изнасяли от лечебните заведения и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз. Там били продавани законно на много по-високи цени.

При втората схема директно били подменяни лекарства срещу много пари, а медикаментите вместо да бъдат прилагани на пациентите, заминавали за страни от ЕС. Тепърва ще се прави експертиза на това, което е вливано на болните. Съмненията са, че не са оригинални лекарства, които не е ясно как са придобити.