София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата иска постоянен арест за Иванчева

Ще проверява има ли превишаване на права

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура поиска кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева да остане за постоянно в ареста. Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в столичната Община „Младост“.

Днес съдът трябва да се произнесе по мерките.

"Доколкото знам, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на права заради акцията срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева", това каза правосъдният министър Цецка Цачева по случая.

Тя отбеляза, че всеки орган отговаря за своите действия и тя като правосъден министър няма компетенции и правомощия при разследвания и осъщестявяване на операции. Цачева допълни, че всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване.

"Именно затова държахме антикорупционният орган да се контролира от Народното събрание. Акцията започва от действие на антикорупционния орган и специализираната прокуратура", обясни Цачева.

Правосъдният министър отбеляза, че ако е имало варианти операцията да не се случва в центъра на София, би било по-добре.
"Но от друга страна знаете призива на държавния глава Румен Радев - всичко да бъде под прожекторите, да бъде осветлено обществото, да получи информация за това какво се случва", допълни министър Цачева.

Припомняме, че Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров бяха задържани при зрелищна акция във вторник. В тях беше намерен рекорден подкуп от 70 000 евро, дадени от изнудван инвеститор.