София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата обжалва пускането под домашен арест на Иванчева

Съдът смекчи мярката, но прокуратурата не е доволна

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура ще протестира решението на Специализирания наказателен съд от снощи - 18 октомври 2018 г. за изменение на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от „Задържане под стража“ в по-леки - „Домашен арест“. Съдът реши да пусне бившата кметица на Младост и нейната заместничка, обвинени във взимане но подкуп в особено големи размери, с мотива, че след разпитите в съдебно заседание като свидетели на служители в Столичната община и в Район „Младост“, двете подсъдими за корупция вече не могат да влияят на показанията им.

Обвинението обаче протестира, с твърдението, че Иванчева и Петрова могат да повлияят на останалите неразпитани свидетели по делото, не по малко, отколкото на общинските служители, с които от месеци нямат служебни отношения. Освен това, в хода на съдебното заседание не е посочен нито един факт или доказателство, които да поставят под съмнение обоснованото предположение за извършеното от тях престъпление – твърди прокуратурата.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в следствения арест до произнасяне на Апелативния специализиран наказателен съд по протеста в предвидения в закона 7-дневен срок.