София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата поиска постоянен арест за Перата

Той е обвиняем за нападение срещу телевизионен оператор

7 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева

Районната прокуратура в Асеновград иска постоянен арест на Петър Низамов-Перата за нападението му срещу телевизионен оператор по време на един от протестите в Асеновград. Те бяха породени от разразилия се бой между роми и българи на язовир в близост до града. При ексцесиите пострадаха седем души, а десетки бяха задържани.

31-годишният Низамов е обвинен в хулиганство и причиняване на лека телесна повреда. По време на най-големия протест в Асеновград в неделя той удари телевизионен оператор, след което го обиждал и дори заплюл него и видеокамерата.

Задържане под стража вече е поискано и за двама души, участвали в боя. Това са мъже на 32 и 40 години. Те са привлечени като обвиняеми за хулиганство с особена дързост и цинизъм.

Двамата са задържани за действията им пред болницата в Асеновград, където се пренесъл боят между роми и българи. Там те се държали агресивно, хвърляли камъни, обиждали, отправяли заплахи и носели дървени тояги. След инцидента се укрили в село Боянци, където били арестувани в понеделник.

По същото досъдебно производство за хулигански действия с особена дързост и цинизъм са били задържани още девет лица, които са с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".