София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата протестира цената на водата

Внесен е иск срещу решението КЕВР за увеличението

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Върховната административна прокуратура (ВАП) е внесла в съда протест срещу решението на КЕВР, с което се одобряват бизнес-планове на ВиК дружествата и по-високи цени на водата в Бургас, Ямбол и Враца, съобщиха оттам. Според държавното обвинение решението е прието в нарушение на Закона за водите, тъй като не е съгласувано с ВиК асоциациите по места, в които влизат държавата и общините. Според закона това е задължително, посочват от прокуратурата.

„От ВАП са установени съществени нарушения на административно-производствените правила, тъй като КЕВР се произнася по бизнес-планове, чиито окончателни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, съобразно правилото на чл.198в, ал.4, т.5 от Закона за водите. Спазването на цитираното нормативно изискване е безусловно задължително, вкл. в случаите, в които след първоначалното съгласуване в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, променящи одобрените параметри. По този начин от КЕВР са пренебрегнати повелителни правни норми с цел да се осигури вземането на решения за удовлетворяване на исканията на посочените ВиК оператори”, пише в съобщението на прокуратурата.