София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата разследва има ли семейството на Ердоган пари в офшорки

Обвинението бе повдигнато от опозиционна партия

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Турската прокуратура разследват твърденията, че семейството на президента Реджеп Тайип Ердоган прехвърлило милиони долари в чужбина, за да избегне данъци. Те посочиха, че имало съмнения относно автентичността на документите, които стоят зад твърденията за нередности на семейството на турския президент, съобщава "Ройтерс".

Членове на семейството на Ердоган бяха обвинени от председателя на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, че са прехвърлили 14 млн. долара на компания на остров Ман, като разполагал с документи, които според него доказвали извършването на транзакциите.

Ердоган отхвърли обвиненията като лъжи и заяви днес, че Кълъчдароглу щял да "плати цената".

От прокуратурата в Анкара посочиха, че са започнали разследване на твърденията и че служител на компанията, която Кълъчдароглу назовал като дестинация на парите на семейството на Ердоган (Bellway LTD), нарекъл документите фалшиви. От прокуратурата са поискали Народнорепубликанската партия да предаде всички документи, с които разполага.

Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия, заяви, че партията ще се съобрази с искането на прокуратурата.

Народнорепубликанската партия също така е внесла предложение в парламента за разследване на нейните твърдения, но Меджлиса (парламента), доминиран от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, е отхвърлил предложението.