София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата с нови данни за задържаните надзиратели

Около три седмици са били необходими на разследващите, за да ги хванат

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Все още не е ясно получавали ли са подкупи в какви размери, задържаните вчера трима надзиратели от варненския затвор, обвинени, че са пускали нерегламентирано да влиза и излиза по негово желание от затворническото  общежитие, в което  е бил настанен,  автокрадеца Искрен Маринов. Това стана ясно от  изказване на окръжния прокурор на Варна  Владимир Чавдаров, дадено пред „Нова телевизия“.
 
По случая е известно още, че единият от тримата, задържани надзиратели се занимава и със синдикална дейност. Окръжният прокурор в морската столица разкри още, че цялата акция по залавянето е отнела около три седмици след подаването на сигнала от страна на директора на затвора. В този период разследващите са приложили нужните специални разузнавателни средства, с чиято помощ са успели да разкрият престъплението.
 
Окръжният прокурор обясни, че са установени  шест случая за времето от 31 май до 18 юли тази година, при които надзирателите са освобождавали  нерегламентирано лишеният  от свобода, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие.
 
Затворникът Искрен Маринов изтърпява наказание от 6 години и 8 месеца за участие в организирана престъпна група. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца. Няма информация за това дали по време на излизанията си   от затвора, Маринов е вършил други престъпления.
До изтичане на 72-часовото задържане на тримата служители, прокуратурата ще прецени събраните доказателства с оглед искане за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. По случая тече разследване и се събират  доказателства.