София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата с обвинения чиновника, отглеждал марихуана

Той е задържан за 72 часа, отстранен е и от длъжност

5 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Две обвинения е повдигнала прокуратурата спрямо инспектора от Българската агенция по безопасност на храните, който беше заловен, че отглежда марихуана в свой имот.
 
Едното е за държане с цел разпространение на марихуана, за което се предвижда   наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода. Другото  е за отглеждане на наркотика без надлежно разрешение по закона, това окръжният прокурор на Шумен  Маргарита Георгиева.
 
Вчера властите откриха в негов имот в Шумен близо 380 килограма марихуана. Той ползвал къща като сушилня, а плантацията му била в труднодостъпна местност в близко село. За да полага грижи за културата, мъжът ползвал информация от интернет, а имал и подходящи инструменти. Така успял да отгледа марихуана с височина близо 4 метра.
 
Инспекторът е задържан с прокурорско постановление за 72 часа, предстои и внасянето му в съда на искане за „задържане под стража”.
 
Освен повдигнатото обвинение от страна да прокуратурата, мъжът е отстранен и от заеманата от него длъжност.
 
Държавното обвинение заяви още, че това е най-голямото количество марихуана намирано в областта през последните години.